Intill hållplatsen ligger Sörtorp, hit flyttade min mormors mormors föräldrar Stina Maja och Sven efter att de varit torpare i Ledet några år. De var tufft för dem, och sju barn dör tidigt för dem här i torpet.

Det är inte det här torpet som de då bodde i, det här flyttas hit från Frössviken efter att min mormors föräldrar flyttar till Frösviken 1894. Så det här torpet har min mormor bott i som liten. De friköpte sen torpet från Läckö, byggde nytt hus och det gamla flyttades hit ner till Sörtorp där släkten fortfarande bodde.

Nu väljer jag att vandra istället för att ta bussen. Stannar och äter vid Torsöngens naturreservat, sen följer jag pilgrimsleden ut på ön.

Målet där är fler kusiner, det vet inte om att jag är på väg. Stannar till hos en av alla kusiner på ön, och jag blir så väl mottagen. Jag har tittat in här förut, och anade det, det blir fika sen trar kusinen och jag vidare...

Jag vill se fornlämningar från tiden innan min släkt bodde här. Inte långt från platsen där Kronogården låg före skiftet, en gård där mina anor bott på, och även gårdarna intill så låg den forntida Storegården och S:a Katarina kapellplats, det finns en forntida grav sten, med lite hjälp så hittade vi den.

Sen vidare till den södra udden som där det finns förkristna gravplatser, där hittade vi till slut kungagraven vi sökte.

så vackert där ute mot sundet.

Vitrodde vi skulle hamna bland korna, för vi fick krypa under deras inhägnad. Men kossorna var på ett gärde intill, det tyckte jag var bra.

Men den äldsta fornlämningen jag blev visad var hällar som troligtvis är från tiden runt Kristi födelse, den fanns på dera tomt som ligger på gamla Frösviken marker.

Sov över och nästa dag tog vi en tur upp till Läckö slott, det här torpet ligger vid slottets parkering, i det har min släkt bott. Alebotten heter torpet, där bodde kyrkoväktaren Anders Åkervall.

Har två syslinger som jobbar som vaktmästare här på slottet, det har varit en arbetsplats för flera i min släkt, även efter tiden som torpare under Läckö.

Vi får komma in och se Magnus Gabriel de la Gardies plats i kyrkan. Men det var innan Anders jobbade där.

Blev inget kort på sottet från utsidan, men det här är en fin modell som de hade där inne, här ser vi den fina gästhamnen.

Så roligt att bli guidad av släkten, en mycket personlig och rolig tur med information som jag bär med mig om livet på slottet.

När jag förvånad tittar upp i taket och ser två kvinnor kyssas, det är en av många vackra takmålningar vi beundrar, så får jag veta att det är helt ok, för det är gudinnor som vi ser där ovanför oss.

Vilken fin tur det blev hit till Kållandsö, så mycket att smälta även denna resa.